Zgodovina kluba

Ustanovitev društva – 2009

Ob koncu šolskega leta 2008/09 se je že dalo slutiti, da lahko kaj kmalu v Zasavju, natančneje v Trbovljah zraste nov košarkarski klub. Ideja je iz tedna v teden postajala vse bolj zanimiva in hkrati tudi bolj realna, predvsem po zaslugi četverice trenerjev, ki so želeli z ustanovitvijo ženskega košarkarskega kluba dekletom v Zasavju ponuditi več. Miha in Marko Bučalič, Mateja Izgoršek in Nikita Vrbnjak so se že v drugi polovici julija začeli lotevati urejanja papirjev za ustanovitev društva. Z dokončanjem statuta so potem tudi uradno Miha Bučalič, Marko Bučalič in Mateja Izgoršek, kot ustanovni člani odprli nov košarkarski klub z imenom ŠD Felix. To je se je zgodilo v torek, 11.8.2009 na Upravni enoti Trbovljah.

Vse je potekalo zelo hitro, saj smo statut dokončali v nekaj dneh, prav tako smo zelo hitro poskrbeli za ostale birokratske zadeve, ki so zahtevane za odprtje društva. Še največ težav smo imeli pri izbiranju imena. Ker smo že v osnovi imeli cilj, da bo košarkarski klub deloval po celotnem Zasavju smo se izogibali krajevnih imen. Prav tako smo se želeli izogniti tradicionalnim imenom, saj smo bili prepričani, da bo prepoznavnost kluba večja z neobičajnim imenom za revirske kraje. Tako smo prišli do ideje Felix, ki izhaja iz latinskega imena in pomeni uspešen in srečen. Že takrat smo verjeli, da bodo naši člani in članice v našem klubu srečni in seveda tudi uspešni, da bi vse to še dodatno podkrepili smo se odločili, da bo v logotipu kluba štiriperesna deteljica.

Prve članice in treningi v klubu – 2009/10

Ob koncu avgusta smo v klubu poskušali poiskati termine v telovadnicah, kjer bi lahko izvajali košarkarske treninge. Na Občini Trbovlje smo uspeli dobiti nekaj terminov v telovadnici OŠ Ivana Cankarja. Glede na to, da je telovadnica na tej šoli manjša od standardnih mer, smo termine dodelili mlajši skupini. Za starejšo skupino, ki je bila pa še vedno brez vadbenega prostora pa smo se na pomoč obrnili na Gimnazijo Trbovlje.  Ravnateljica Gimnazije Trbovlje,  gospa Jelena Keršnik je takrat razumela našo težko situacijo glede vadbenega prostora in nam brezplačno omogočila treninge na njihovi šoli.

Prvi trening na Čečah

V prvem mesecu novega šolskega leta smo s strani podjetja ERPO d.o.o. prejeli tudi prve klubske rekvizite in sicer majice, kape in brisače. Prav v teh klubskih majicah smo oktobra 2009 odigrali prvo klubsko tekmo. Šlo je namreč za prijateljsko tekmo proti fantovski ekipi Rogaška v Rogaški Slatini. Tekma je potekala v kategoriji mlajše pionirke in prvi koš za ŠD Felix je doseglja Tajda Železnik.

Začetki in pomoč lokalne skupnosti – 2009/10

V začetku šolskega leta 2009/2010 smo v klubu imeli dve ekipi in sicer od najmlajših do starejših pionirk. V klubu smo že takoj v prvih dneh septembra vstostavili stik z ravnatelji osnovnih šol v Trbovljah in se dogovorili za izvajanje košarkarske šole. Tako je v tem šolskem letu potekala košarkarska šola na treh osnovnih šolah, OŠ Ivana Cankarja, OŠ Alojza Hohkrauta in OŠ Tončke Čeč. Na OŠ Trbovlje je v tistem letu košarkarsko šolo izvajal KK Trbovlje. Ob koncu koledarskega leta smo prvič v klubu organizirali novoletni turnir, ki je potekal v telovadnici OŠ Trbovlje, udeležile pa so se ga ekipa vseh treh osnovnih šol, kjer je ŠD Felix izvajal svojo košarkarsko šolo. Na turnirju so zmagale košarkarice OŠ Alojza Hohkrauta, 2. mesto so dosegle igralke OŠ Tončke Čeč na tretjem mestu pa so bile domačinke iz OŠ Ivana Cankarja.

Jeseni 2009 je ŠD Felix postal tudi član Košarkarske zveze Slovenije in pričel v tekmovanju za najmlajše pionirke po novem letu. Ekipi starejših pionirke in mlajših pionirk pa sta tekmovanje začeli spomladi. Domače tekme je takrat ŠD Felix večinomo igral v hrastniški dvorani Log in v telovadnici Gimnazije Trbovlje.

Širitev na Zagorje – 2010/2011

V svojo drugo sezono smo v klubu vstopili z novimi načrti. Iz Trbovelj se razširiti še na občino Zagorje ob Savi. Prvi korak je bil preko košarkarske šole, saj smo se uspešno dogovorili z ravnatelji OŠ Ivana Skvarče, OŠ Kisovec in OŠ Ivana Kavčiča. Košarkarska šola je tako pokrivala že 6 osnovnih šol – 3 v Trbovljah in 3 v zagorski dolini. Svoj vrhunec je košarkarska šola dosegla decembra meseca z turnirjem, ki smo ga tokrat poimenovali Veliki novoletni turnir. Na turnirju, ki je potekal v telovadnici OŠ Trbovlje je sodelovalo 6 ekip iz omenjenih šol. Zmagovalke pa so tokrat postale igralke OŠ Ivana Skvarče iz Zagorja. Na turnirju, kjer nas je obiskal tudi dedek Mraz pa nas je prišla pozdravit tudi trboveljska podžupanja Tatjana Jelševar.

Prisotnost košarkarske šole v občini Zagorje ob Savi se je kmalu pokazala za dobro potezo. Že po parih mesecih delovanja smo vstostavili prvo ekipo v zagorski občini. Dekleta so pod taktirko Mateje Izgoršek pridno trenirale 2x tedensko.

V času velikonočnih praznikov pa je bil ponovno čas za potovanje na turnir. Zaradi dobrih izkušenj iz prejšnjega leta, smo se tudi to leto odločili za turnir v Ostravi na Češkem. Organizacijo smo malce spremenili, saj smo tokrat odšli za dan več, v drug hotel in sami s tremi ekipami ŠD Felix. Bili smo ponovno uspešni!

Spomladi pa smo ponovno začeli s tekmovanjem pod okriljem Košarkarske zveze Slovenije. Ob koncu šolskega leta pa smo se že drugič zapored odpravili na zaključni izlet v Aqualuno v Podčetrtek.

V mesecu avgustu natančneje 13.8.2011 pa smo prvič organizirali klubski piknik, ki je potekal na Orleku. Piknika se je udeležilo več kot 100 članov, članic in staršev in ob tej priložnosti smo tudi naredili torto z motivi kluba.

Širitev v Hrastnik – 2011/12

Že v drugem letu smo se že spogledovali z načrti, kako dokončno delovati na območju celotnega Zasavja. V začetku septembra smo se hitro dogovorili z ravnateljico OŠ Narodnega heroja Rajka Hrastnik za izvajanje košarkarske šole na matični in podružnični šoli na Dolu pri Hrastniku. V Trbovljah smo po treh letih končno vzpostavili košarkarsko šolo na OŠ Trbovlje, v občini Zagorje pa smo prvič izvajali košakarsko šolo tudi na OŠ Toneta Okrogarja in na podružnični šoli na Mlinšah. Tako je bilo kar 11 šol aktivnih v košarkarski šoli in neverjetnih 202 dekleti! Vrhunec pa je košarkarska šola dosegla ponovno na Velikem novoletnem turnirju, ki je tokrat v decembru potekal v Športni dvorani Log v Hrastniku. Udeležilo se ga je vseh 11 ekip in 153 deklet. Pri organizaciji so pomagala skoraj vsa dekleta iz starejših ekip kluba (mlajše in starejše pionirke) in večje število fantov iz KD Zagorske doline. Na turnirju so se zmage veselile igralke iz OŠ Toneta Okrogarja.

Iz Felix v Felix Zasavje – 2012/13

Po treh letih delovanja, ki je pomenil razširitev kluba po celotnem Zasavju je prišlo tudi do pričakovane spremembe imena kluba. Imenu ŠD Felix smo dodali še ime naše regije, tako je klub v novo šolsko leto vstopil z uradnim imenom ŠD Felix Zasavje. V klubu je prišlo tudi do spremembe logotipa, katerega uporabljamo še danes.

Formiranje članske ekipe – 2013/14

Ob koncu novembra smo s strani Košarkarske zveze Slovenije prejeli dopis, da se bo organizirala 2. SKL za članice. V klubu smo začeli resno razmišljati o formiranju članske ekipe, saj so dobre predstave kadetske ekipe opogumljale klubsko vodstvo k tej odločitvi. Klub je v naslednjih dveh tednih opravil razgovore in povabil v člansko ekipo tudi Niko Razgoršek, Manjo Slapšak, Uršo Svetič in Merimo Aliji, ki so kot igralke nižjih starostnih kategoriji odlično igrale za KK Trbovlje. Članska ekipa je tako pričela s treningi že v začetku decembra, svojo prvo uradno tekmo pa so dekleta odigrale 4.1.2014 v jeseniški dvorani Prežihovega Voranca proti domači ekipi Kranjska Gora – Jesenice. Kljub borbi so Zasavke morale priznati premoč domači ekipi, ki je bila boljša z rezultatom 75:56. Prvi koš na tekmi in nasploh za ŠD Felix Zasavje je dosegla Nika Razgoršek, najboljša strelka pa je bila Urša Svetič z 17 točkami. Kot zanimivost naj dodamo, da je takrat imela naša ekipa povprečno starost manj kot 19 let, medtem ko je domača prva peterka imela povprečno starost 37 let.

Priprave v Prijedorju in prihod Rusinje Natalije Merkulove – 2015/16

V drugi polovici avgusta, natančneje 18.8, pa smo odšli na prve priprave v tujino in sicer v Prijedor iz Bosne in Hercegovine. Zjutraj trening in v popoldanskem času tekma, tako so izgledali dnevi na pripravah. Na pripravah smo odigrali 3 prijateljske tekme in sicer proti ekipam Mladost Prijedor, Kozara in Sanski most. Predzadnji dan priprav pa smo sodelovali tudi na turnirju Trofej grada Prijedor ter ga tudi osvojili, saj smo bili na odločilni tekmi boljši od domače ekipe z rezultatom 67:40.

Že v mesecu avgustu pa je klub sklenil dogovor za sodelovanje z rusko košarkarico Natalijo Merkulovo, ki se je soigralkam v klubu pridružila 17. septembra 2015.

Mednarodna Extra Liga – 2016/17

Zaradi slabe 1. SKL za ženske, kjer je v zadnji sezoni nastopalo zgolj 5 ekip, so se na Košarkarski zvezi Slovenije odločili ukiniti 2. SKL, kjer je v zadnji sezoni nastopalo 9 ekip. Felix Zasavje je skupaj s predstavniki ŽKD Ledite in ŽKK Kranjska Gora – Jesenice formiral mednarodno tekmovanje v katerega so se poleg šestih slovenskih ekip prijavile še ekipa Vindi Varaždin (Hrvaška) in Koš Celovec (Avstrija).

V Domžalah je potekal 3. septembra 2016 žreb za prvo sezono v tekmovanju. Na žreb smo se odpravili s klubskim avtom, »Fičko Felix« v zasedbi Miha in Marko Bučalič ter kapetanka članske ekipe Sara Jukič. Žreb je določil, da prvo tekmo odigramo proti novomeški Krki v športni dvorani Polaj v Trbovljah.